.

Велико поверење нам је дато када смо позвани да прођемо кроз ова врата не само као посетиоци светиње, већ да својим радом допринесемо њеном изгледу.

Text Box: Манастир Милешева је српски средњевековни манастир. Налази се на шестом километру од Пријепоља на реци Милешевци. Задужбина је Краља Владислава Немањића сина Стефана Првовенчаног, а унука Немањиног. Сазидан у XIII веку. Ако се повежу историјске вести и сведочанства на фрескама зидање и сликање Милешеве ставља се у доба између 1219. и 1235. године. Зидан је у рашком стилу по угледу на раније владарске задужбине Студеницу и Жичу.У припрати, коју је краљ Владислав доградио 1235. године, положио је мошти свог стрица светог Саве. Њих су Турци 1594. године приликом освајања пренели на Врачар (Београд) и спалили, у покушају да сломе српски дух.
 

Text Box: МАНАСТИР МИЛЕШЕВА 
 
 
Text Box: При обнови дела манастирског комплекса  и звонаре, братство манастира је ангажовало нашу ливницу за репарацију старих звона која су била употребљива и израду нових звона уз тонско уклапање са већ постојећим звонима. Израђена су нова звона од 1000, 500 и 300 кг која су освештана и постављена у обновљену звонару на конструкције према нашим нацртима и предлогу распореда звона. Обнова звона иницирала је задужбинарски дух месног становништва, тако да је манастир убрзо добио и нове полијелеје који су светињи дали нови сјај који јој по времену настајања и важности свакако и припада.
 

 

ЛИВНИЦА ЗВОНА "ЛИГРАП" - ПОРОДИЦА КРЕМЕНОВИЋ

www.ligrap.com