www.ligrap.com

ЛИВНИЦА ЗВОНА "ЛИГРАП" - ПОРОДИЦА КРЕМЕНОВИЋ

 

Text Box: Крст за споменик у Ћелебићу
 
Text Box: Један од специфичних радова ливнице Лиграп д.о.о. је била израда великог крста за споменик палим ратницима из Ћелебића.
Крст је рађен по идејном решењу академског вајара и уз његову сталну ангажованст заједно са радницима ливнице јер је уметничку замисао било тешко технички и остварити.
На задовољство првенствено мештана Ћелебића, вајара, а свакако и запослених у ливници Лиграп, нађена су решења за све захтеве при изради крста, а уз крст су изливене и плоче са натписима погинулих бораца и плоча са ликом старог ратника.
У производном програму ливнице су и крстови од бронзе различитих величина и намена, али поучени овим искуством са израдом крста за Ћелебић, у програм смо уврстили и крстове од прохрома. Крстови од прохрома - челика су врло атрактивни због могућности обраде површине до високог сјаја, отпорни су на атмосферилије, а користе се углавном као крстови за куполе храмова.
У галерији је приказан пут од идеје до решења крста за Ћелебић и део програма крстова од прохрома.

.

Осмишљену идеју сваког пројекта понекад је тешко и практично реализовати. По том питању крст за споменик палим српским ратницима у Ћелебићу је био прави изазов.